Wednesday, December 26, 2012

MENGHUBUNGKAN SILATURAHIM

MENGHUBUNGKAN SILATURAHIM
درڤد اناس برکات : بهاواسڽ رسول الله برسبدا : بارڠسياڤا ماهو دلواسکن رزقيڽ دان دڤنجڠکن عمورڽ، مک هندقله اي مڠهوبوڠکن صلة الرحيم.
﴿ ه.ر. بخاري مسلم﴾

هورايان :

سساورڠ ايت منجادي راماي دڠن کلوارݢڽ. مک اي اکن منجادي کوات دڠن برݢابوڠ برسام دڠن مريک.

دان سساورڠت ايت دکيرا لمه والاوڤون اي سنديري ساڠت کوات اڤابيلا برسأورڠن. بياساڽ ساتو کلوارݢ ايت ممڤوڽاءي براتوس - راتوس اهلي، ابڠ، اديق، ايڤر، ڤق سدارا، داتوق، سڤوڤو، دان سباݢايڽ.

دان دري سکين اهلي کلوارݢ ايت اد يڠ برتاني، برنياݢ، ݢورو، ڤݢاواي، ڤݢوام، دان سباݢايڽ.

اد يڠ تيڠݢل د کامڤوڠ، دان اد يڠ تيڠݢل د بندر. جادي، کلوارݢ ايت مروڤاکن ساتو ساتو کقواتن يڠ بسر يڠ ساڠت دڤرلوکن اوليه سساورڠ.

بيلا کيت سنتياس برجومڤا دڠن مريک، منجالين هوبوڠن دڠن مريک، مک کيت اکن منجادي کوات، موده دالم ملاکوکن سسواتو اوروسن، دان داڤت ساليڠ بنتو ممبنتو.

اين سلاين دري منداڤت برکت دالم کهيدوڤن، رزقي موره دان عمور ڤولا دڤنجڠکن اوليه الله سڤرتي يڠ دڽاتاکن دالم حديث.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Wednesday, November 28, 2012

KEBIASAAN ISTERI YANG DI SUKAI SUAMI

1. Berusahalah berhias secantik mungkin jika bersama suami.

2. Tampakkan wajah yang selalu ceria dan berseri di depan suami.

3. Banyaklah memberi perhatian kepada suami dengan perhatianmu maka akan membuat dirinya merasa tenang.

4. Terimalah apapun pemberian suami dan jangan sekali-kali mengeluh.

5. Jangan banyak menuntut kepada suami dengan hal-hal yang masih belum boleh ia penuhi.

6. Hindarilah membantah apa yang suami ucapkan.

7. Selalu taatilah segala permintaan ataupun perintah suami sepanjang bukan hal kemaksiatan.

8. Temani suami di saat makan dengannya ia akan merasakan kenikmatan ketika makan.

9. Hindarilah melakukan sesuatu yang tidak disukai suami.

10. Janganlah suka keluar rumah jika tak ada keperluan penting. Karena rata-rata seorang suami tidak menyukainya.

11. Hiburlah suami di saat ia dalam kesedihan.

12. Dan yang penting, usahakan selalu turuti permintaan
suami jika hendak mengajak tidur bersama sepanjang tidak ada hal-hal yang menghalangi untuk melakukannya.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Thursday, November 8, 2012

Wanita Islam Adalah Terbaik

Lelaki Inggris bertanya: "Kenapa dalam Islam wanita tidak boleh jabat tangan dengan Lelaki?"

Syeikh menjawab: "dapatkah kamu berjabat tangan dengan ratu Elizabeth?

Lelaki Inggris menjawab: "Oh tentu tidak boleh! Cuma orang-orang tertentu saja yang dapat berjabat tangan dengan ratu."

Syeikh tersenyum & berkata: "Wanita-wanita kami (Kaum muslimin) adalah para ratu, & ratu tidak boleh berjabat tangan dengan Lelaki sembarangan (yang bukan mahramnya)."

Lalu si Inggris bertanya lagi, "Kenapa perempuan Islam menutupi tubuh dan rambut mereka?"

Syeikh tersenyum dan punya 2 coklat, ia membuka yang pertama terus yang satu lagi tertutup. Dia melemparkan keduanya ke lantai yang kotor.

Syeikh bertanya: "Jika saya meminta Anda untuk mengambil satu coklat, mana yang Anda pilih?"

Si Inggris menjawab: "Yang tertutup..."

Syeikh berkata: "Itulah cara kami memperlakukan dan melihat perempuan kami."

Si Inggris menjawab: "Wow Islam is Amazing...
Read More >>
Wednesday, October 24, 2012

Muslimah: Perempuan Tidak Bertudung

Untuk Muslimah D


tentang perempuan tidak bertudung walaupun dia baik, buat amalan baik, pemurah, menolong orang…sememangnya dia akan mendapat pahala dengan amalan baik yang dilakukan, tetapi ingat Nabi saw pernah menerangkan di dalam satu riwayat bahawa diakhirat nanti apabila kita dihadapkan di hadapan Allah swt. kita akan ditanya tentang dosa dan pahala.

Jika ada dosa yang kita lakukan, maka pahala kita akan dipotong, jika kita banyak melakukan amalan baik sekalipun, tetapi jika tidak menutup aurat. Pahala kita akan dipotong mengikut lama mana kita
mendedahkan aurat ketika di dunia ini semasa kita hidup.

Sehingga tiada lagi pahala yang nak dipotong. kita tanggung pula dosa orang yang rosak matanya, akhlaknya, disebabkan oleh kita yang membuka aurat.

Sehingga kita menjadi manusia yang paling muflis di akhirat lalu dicampakkan kita ke dalam neraka."

"Adapun perempuan yang bertudung. Dia terlepas dari dosa mendedahkan aurat. Dan jika dia melakukan dosa yang lain, yakni seperti mencaci, mengata, sombong dan sebagainya.

Maka itu dosa lain yang dia kena memohon dari Allah keampunan, agar tidak di azab diakhirat.

Sekiranya tidak dia akan diazab mengikut dosa yang
dilakukan. Cumanya tempoh diazab itu tidaklah selama tempoh azab dosa orang yang mendedahkan aurat. Kerana tempoh tinggal di neraka disebabkan oleh dosa buka aurat ni… lama sangat.

InsyaALLAH moga2 ada manfaat dari ingatan ini dan jika ada kesalahan, harap diperbetulkan.
Read More >>
Wednesday, October 17, 2012

✽ HADITS² MENUJU PERNIKAHAN #1


Brngsiapa mngawini wanita krn mmandang keturunannya mk Allah akan mnambah baginya kehinaan (HR. Bukhari)

Brngsiapa mngawini wanita krn mmandang harta-bendanya mk Allah akan mnambah baginya kmelaratan (HR. Bukhari)

Brngsiapa mngawini seorg wanita krn mmandang kdudukannya mk Allah akan mnambah baginya kerendahan (HR. Bukhari)

Siapa mngawini wanita krn ingin mredam gejolak mata dan ksucian seksual/mndekatkan ikatan kkeluargaan mk Allah akan berkahi. (HR. Bukhari)

Wanita dinikahi krn 4 hal, hartanya, kdudukannya, kecantikannya, dan agamanya. Pilihlah yg bragama agar berkah kedua tanganmu. (HR. Muslim)

Ada 3 perkara yg ksungguhannya adlh ksungguhan dan guraunya dalah ksungguhan, yaitu prceraian, nikah dan rujuk. (HR. Abu Hanifah)

Rasulullah Saw melarang kawin mut'ah (kawin kontrak). (HR. Bukhari)

Sebaik-baik wanita ialah yg paling ringan mas kawinnya. (HR. Ath-Thabrani)

Brjanji mas kawin pd wanita dan brniat utk ingkar (janji palsu), mk ia akan jumpa dg Allah Ta'ala sbgai seorg pezina. (HR. Ath-Thabrani)

Bila hendak meminang wanita dan dapat melihat bagian dr dirinya (muka dan telapak tangan), hendaklah melakukannya. (HR. Ahmad)

Jangan meminang di atas peminangan saudaranya, kecuali jika saudaranya mengijinkannya. (HR. Tirmidzi dan Ahmad)
Read More >>
Monday, October 15, 2012

Kenali Siapakah Pencuri Dalam Solat

Orang-orang yang menunaikan solat mereka dalam keadaan kelam-kabut akan hilang penghayatan dan khusyuk mereka. Mereka ini disifatkan oleh Rasulullah SAW sebagai pencuri.

Sabda Rasulullah SAW : "Seburuk-buruk pencuri ialah mereka yang mencuri dari solat mereka".

Maka sahabat pun bertanya: " Wahai Rasulullah bagaimana mereka mencuri dari solat mereka?"

Maka Rasulullah menjawab: "Mereka yang tidak sempurna ruku` dan sujud mereka (iaitu mengerjakan solat mereka dengan pantas)." ~Riwayat Ahmad, Thabrani dan Ibn Khuzaimah~

Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Ahmad, Abu Daud dan Nasaa`i, Rasulullah SAW melarang dari solat yang dikerjakan seperti burung yang mematuk makanan, iaitu pantas berdiri dan sujud dalam waktu yang singkat.

Dalam hadis yang lain Rasulullah SAW juga bersabda:"Allah SWT tidak melihat solat seseorang yang dikerjakan tanpa sempat meluruskan tulang belakangnya antara ruku` dan sujud." ~Hadith riwayat Thabrani~

Maka marilah ahli usrah mengerjakan solat dalam khusyuk, tenang dan tanpa kelam-kabut agar solat kita semua sbg ahli usrah tidak menjadi sia-sia dan agar kita semua dapat meraih fadhilat-fadhilat dan anugerah-anugerah yang telah dijanjikan oleh Allah SWT.

Sabda Rasulullah SAW: "Apabila seseorang darimu hendak mendirikan sembahyang, maka hendaklah ia sembahyang laksana sembahyang orang yang memberi selamat tinggal, iaitu orang yang sama sekali tidak fikir ia akan dapat kembali bersembahyang lagi." ~Riwayat Al-Dailami dari Ummi Salamah~
Read More >>
Thursday, September 27, 2012

Iman Dan Amal

Ustaz : Anak-anak sekelian, adakah kamu percaya bahawa orang yang sudah meninggal itu tidak boleh bergerak?

Pelajar : Tentulah, ustaz!

Ustaz : Jika begitu, beranikah kamu duduk sendirian, semalaman di bilik mayat yang dipenuhi mayat?

Pelajar : Saya tidak berani, ustaz. Mahu terkencing dibuatnya.

Ustaz : Laaa, tadi kamu kata kamu percaya orang yang sudah mati itu tidak boleh bergerak, jadi apa
yang kamu takutkan sebenarnya?

Pelajar : Pokok pangkalnya saya takut,ustaz.

Ustaz : Nah, itulah perumpamaan iman dan amal anakku, kadangkala secara sedar atau tidak sedar, seseorang itu bertindak bertentangan dengan apa yang diyakininya. Ramai orang yang meyakini kewujudan Allah, sebagai Tuhan, Penguasa Alam Semesta, termasuk ketetapan hukumNya, janji dan ancamanNya. Namun, perbuatan mereka lakukan ternyata bertentangan dengan aturan-aturan Allah.

p/s : Bagi pencinta dunia, mati adalah sebuah kecelakaan dan kesengsaraan. Sementara bagi orang yang bertakwa, mati adalah sebuah keindahan yang ditunggu-tunggu kerana ia merupakan awal pertemuan dengan kekasih Hakiki.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Friday, September 14, 2012

Bidadari: Dialog Rasulullah


Suatu hari Ummu Salamah bertanya kepada Rasulullah SAW, " Ya Rasulullah SAW, jelaskan padaku huurun 'inn?"

Jawab Nabi SAW: "Huurun sangat jelas putih dan hitam serta bulat matanya. Bahkan bulu matanya bagaikan sayap burung."

Ummu Salamah: "Fihinna khairaatun hisaan?"

Rasulullah SAW: "Baik akhlak budi pekertinya dan cantik wajahnya."

Ummu Salamah: "Ka annahunna baidhum-maknuunun?"

Rasulullah SAW : "Halus kulitnya bagaikan putih telur yang ada di dalam telur."

Ummu Salamah: "Uruban atraaba?"

Rasulullah SAW : " Mereka yang mati di dunia telah tua Bangka dan tidak bergigi, kulit  yang keriput akan diciptakan Allah SWT menjadi gadis cantik yang sangat disayangi, dan semua sebaya usianya."

Ummu Salamah: "Ya Rasulullah SAW, wanita di dunia lebih afdhal ataukah bidadari?"

Rasulullah SAW: "Wanita di dunia lebih afdhal daripada bidadari, kelebihannya yang di luar daripada di dalam.

Ummu Salamah: "Mengapa demikian?"

Rasulullah SAW: "Kerana solat, puasa dan ibadah mereka kepada Allah Azza wa Jalla.Allah Ta' member mereka kecantikan dari nur di wajahnya dan badannya bagaikan sutera halus, putih kulit, berbaju hijau, perhiasannya kuning berhiaskan permata,sisirnya dari emas sambil bernyanyi, "Kamilah yang kekal, tidak akan mati selamanya, kami tetap ada tidak akan pergi untuk selamanya, bahagialah orang yang mendapatkan kami, dan kami untuknya."

Ummu Salamah: " Ya Rasulullah, seorang wanita yang kahwin dua, tiga, empat kali kemudian ia mati dan masuk syurga, suaminya pun masuk syurga, ia yang mana?"

Rasulullah SAW: "Ia diberi hak memilih, kemudian ia memilih yang terbaik akhlak dan budI pekertinya.Dan berkata, " Inilah yang terbaik akhlaknya,maka kahwinkanlah
aku dengannya. : hai ummu Salamah, baik budi dan akhlak itu telah memborong keuntungan dunia dan akhirat".
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Thursday, August 30, 2012

Isu Gangnam Style

Isu Gangnam Style :

1- Sejak video Gangnam Style diupload pada 15 Julai 2012 di Youtube (rujuk : http://www.youtube.com/watch?v=9bZkp7q19f0), seramai 74,798,987 yang telah menonton. Itu di Youtube sahaja. Di televisyen? Radio? Bahkan jumlahnya berganda-ganda.

2- Artis Hollywood ramai yang puji. Kata mereka tarian kuda oleh PSY itu unik. PM Najib Razak pun tumpang semangkuk. Update di twitter tanya pendapat rakyat kenapa lagu ini jadi fenomena.

3- Apa jua parody yang melibatkan Gangnam Style di Youtube ianya ditonton jutaan manusia. Parody 1 : Byuntae Style (rujuk : http://www.youtube.com/watch?v=G-eCB6R5tCM). Diupload 1 minggu lepas, dan kini ditonton 4.7 juta manusia. Parody 2 : Hondae Style (rujuk : http://www.youtube.com/watch?v=TmIlbyLIcKg). Diupload pada 3 minggu lepas, kini ditonton 2.1 juta manusia di Youtube.

4- Bukan sahaja parody dari warga Korea, bahkan ianya dibuat pelbagai versi mengikut negara. Contoh : Singaporean Style (rujuk : http://www.youtube.com/watch?v=VFqLy27OSd4), upload 2 minggu lepas, yang menontonnya 800k. Contoh 2 : Chicago Style (rujuk : http://www.youtube.com/watch?v=2ik9N1a9A1E), ditonton 746k..

5- Rakyat Malaysia pun tumpang juga fenomena ini. Yang takdek kena mengena dengan menari kuda pun menggunakan nama yang sama. Maka muncullah video Suasana Gangnam Raya (rujuk : http://www.youtube.com/watch?v=VGq35nHO95s). Diupload 6 hari lepas, ditonton 866k..

6- Ada 1 lagi video dari Malaysia. Diupload 2 hari lepas. Orang Sabah Style. 2 hari je video ini telah ditonton seramai 547,301 manusia. (rujuk : http://www.youtube.com/watch?v=xUNb4yBz9Ck)

7- Ada lagi yang lain. Korang cari sendiri. Taip je Gangnam Style di Youtube, pasti macam-macam yang keluar.

8- Apa erti semua ni? Pertama, ia bukti jelas Gangnam Style menjadi fenomena masyarakat antarabangsa, seperti yang aku nyatakan di atas.

9- Kedua, walaupun video yang diupload takdek pun tarian kuda, ia tetap akan ditonton oleh ratusan bahkan jutaan manusia. Dengan syarat, kau letak je Gangnam Style Raya, Suasana Gangnam Raya dan lain2. Bila orang search Gangnam Style, menempel la video yang kau upload tu. Padahal kau menari poco-poco je.

10- Ketiga, Korea terus mendominasi muzik di peringkat antarabangsa. Kpop satu hal, kini demam Tarian Kuda pula. Budak Melayu Islam pun ikut. Alahai..

11- Ok, cukup ulasan Bab lagu. Sekarang nak masuk bab lain pula. Respon masyarakat muslim Malaysia.

12- Ada yang obses akan tariannya, yang sekadar ambil tahu dan yang ketiga melahirkan kekecewaan terhadap penerimaan Umat Islam Malaysia akan lagu ini.

13- Dari kekecewaan itu, maka muncullah 1 poster di facebook yang memaparkan 2 situasi, Gangnam Style & Solat/Tahajud Style.. Mereka gambarkan Umat Islam mudah ikut Style yang menghancurkan umat islam itu sendiri. Sedangkan style dalam agama Islam dah cukup bagus.

14- Melalui komen di Youtube pula, ada pula yang komen sebegini : "manusia akhir zaman .. tak sedar apa yg sedang mereka minat dn suka .. jadi manusia biar berfkr .. tarian gangnam style unsur pemujaan dan gaya tarian penuh maksiat .. itu ka manusia suka ?? fkr la beb..". Korang boleh check dalam video Sabah Style.

15- Aku tak pelik jika respon2 sebegini muncul. Itu biasa di Malaysia. Setiap orang berbeza sudut pandangan mereka. Kita raikan dan hormati pandangan mereka.

16- Bagi remaja2 Muslim yang meminati lagu ini, apa kata mereka? Sudah pasti mereka akan kata kami layan je. Bukan tiru pun. Dan mereka akan nampak agama hanya tahu menghukum. Walhal Islam tidak begitu. Itu belum lagi diambil kira pandangan non muslim. Jawapan balas dari video Gangnam Sabah tu :

"Ustat2. sudah la, bawa2 la cermin diri sendiri. sy ni mmg2 confirm masuk neraka sudah.. tp saya tidaklah sebiadab kau.. Klau ada yg tdk btul tegur baik2. Klau sdh mmg orang tidak blh terima nasihat kau then retreat kepada Tuhan. Minta dia tolong kasi btul. (Klau la) Ni perangai xda beza dgn orng yg confirm masuk neraka. Fikir2 la Ustat. Bykkan berzikir, sedekah, taubat.. pergi tlng orng d syria, palestin. PBB perlu volunteer. Ckup2 la jadi keyboard warrior,, ni smua video kau jd keyboard warrior" Nampak tak apa aku nampak? Pendekatan sesetengah dari kita salah.

17- Alangkah baiknya kita sebagai Umat Islam memanipulasi Fenomena Gangnam Style ini untuk menyampaikan dakwah Islam. Manipulasi? Macam mana tu. Baik, aku terangkan.

18- Caranya mudah, hasilkan sahaja video berunsur islamik dan kau letakkan tajuk Gangnam Style Hijab. Cuma kau lihat beberapa hari sahaja video kau akan ditonton ratusan ribu manusia. Walhal kau hanya hasilkan tutorial memakai tudung sahaja.

19- Banyak lagi video yang boleh dibuat. (Gangnam) Style Solat Khusyuk, (Gangnam) Style Negara Kebajikan dan macam2 lagilah. Isi video bukan menari sama macam video asal, kau hanya gunakan tajuk itu sahaja untuk menarik jutaan penonton di Youtube. Kalau fenomena ini dah kurang, edit je la tajuk tu kepada yang kau kehendaki. Pokok pangkalnya MANIPULASI ia untuk Islam.  

20- Percayalah, fenomena seperti ini jangan dibiarkan begitu sahaja. Manfaatkan semaksimum mungkin. Pedang lawan pedang, bom lawan bom, video lawan video!

21- Akhir kata : Islam itu Cool! Jangan nampakkan Islam itu rigid.
Salam Kemerdekaan ke 55.
Sebangsa Senegara Sejiwa
Janji Dicapati.

Wassalam.
By: Akhi Fairuz Al-Jengkawi
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Friday, August 24, 2012

Solat Sunat Rawatib

Solat Rawatib ialah solat yang mengiringi solat-solat fardhu sama ada sebelum atau selepas solat fardhu.

Solat sunat Rawatib ini terbahagi kepada dua bahagian :
Sunat Rawatib yang "Muakkad"
Sunat Rawatib yang "Ghaira Muakkad".

Disamping itu Sunat Rawatib juga terbahagi kepada 2 kategori :
Qabliah (sebelum Solat Fardhu)
Ba'diah (selepas Solat Fardhu)

Sunat Rawatib yang "Muakkad" adalah 10 rakaat seperti berikut :

2 Rakaat sebelum Solat Subuh
2 Rakaat sebelum Solat Zohor.
2 Rakaat selepas Solat Zohor.
2 Rakaat selepas Solat Maghrib.
2 Rakaat selepas Isyak.
Sunat Rawatib yang "Ghaira Muakkad" pula adalah 12 rakaat seperti berikut :

2 Rakaat sebelum Solat Zohor?
2 Rakaat selepas Solat Zohor.
4 Rakaat sebelum Solat Asar.
2 Rakaat sebelum Solat Maghrib.
2 Rakaat sebelum Isyak.
DALIL TENTANG SUNAT MELAKUKAN SOLAT INI.

Sabda Rasulullah s.a.w :

 

عن عبد الله بن عمر قال حفظت عن رسول الله صلى الله عليه وسلم ركعتين قبل الظهر وركعتين بعد المغرب وركعتين بعد العشاء وركعتين قبل الغداة

(متفق عليه)

Maksudnya : Dari Abdullah bin Umar, katanya, "Saya mengingati (lafaz) dari Rasulullah s.a.w dua rakaat sebelum Zohor, dua rakaat sesudah Maghrib, dua rakaat sesudah Isyak, dan dua rakaat sebelum Subuh."

(Muttafaq ?alaih)

NIAT SOLAT RAWATIB

Sekiranya sebelum solat Fardhu di sebut : قَبْلِيَّةً
Sekiranya selepas solat Fardhu di sebut : بَعْدِيَّةً
Oleh yang demikian niatnya adalah seperti berikut :

أُصَلِّي سُنَّةَ ( الظُّهْرِ / العَصْرِ / المَغْرِبِ / العِشَاءِ / الصبح ) رَكْعَتَيْنِ (قَبْلِيَّةً / بَعْدِيَّةً ) لِلَّهِ تَعَالَى

Maksudnya : Sahaja aku menunaikan solat sunat (Zohor / Asar / Isyak / Subuh) dua rakaat (Sebelum / Selepas) kerana Allah Taala.

 
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Tuesday, July 24, 2012

Kasih Allah kepada Hambanya

Bila ALLAH KASIH pada seorg maka ALLAH kurnia mereka Islam
yakni mengenal ALLAH.

Jika ALLAH lebih kasih lagi maka ALLAH kurnia pada mereka kefahaman Islam, nilai & amalan dlm Islam.

Jika ALLAH kasih lagi maka dikurniakan kepada mereka kerisauan atas org lain supaya dtg kepada ALLAH & sanggup
gorbankan nyawa mereka utk manusia dtg pada agama.

Kerana itu Nabi yg plg ALLAH kasih ialah Nabi Muhammad SAW. Walau umur pendek tapi beliau tanggung umat & jangka masa yg besar dgn pengorbanan plg besar banding Nabi yg lain.

Beruntung & bertuah mereka dlm bulan mubarak ini dipilih ALLAH utk kasihi umat & dijadi asbab manusia dtg pada agama.

Suatu zaman dahulu seorg Ulama yg punyai lebih 30k murid yg semua telah menjadi hafiz & alim. Semasa hendak tunaikan haji, guru telah melihat seorg kristian dgn pandangan hina.

Ditakdirkan ALLAH beliau tlh jatuh cinta dgn anak org tadi. Beliau suruh muridnya terus perjalanan. Dia tlh murtad & jaga babi selama 10 tahun sblm berkhwin dgn anaknya.

Seluruh ilmunya tlh hlg cuma tinggal 1 ayat AL-QURAN di dadanya.

Semua pelajarnya tlh menangis pada ALLAH & minta hidayat utk gurunya. Berkat kasih syg & tangis pelajarnya, ALLAH beri hidayat kepada guru tadi. Dia tlh taubat & menyesal dgn 1 silapnya.

Utk itu jgn pandang rendah pada kebaikan / keburukan. Lihat dgn belas & kasih syg. Bukan benci & hinaan.

Nabi SAW lihat yahudi & nangis
kerana kasihan.

Umar tgk rahib nangis. Bila ditanya. Umar jwb mereka baik tapi akan dibakar dlm neraka. Kita tak tahu nasib kita. Utk itu kita jgn pndg rendah pada manusia.

Mula dakwah dgn anggap kita hina, kotor, tak layak & tiada apa2. Kita diberi sedikit peluang kenal Nabi SAW. Kita tak pernah layak. Tapi ALLAH mulia kita dgn Sunnah Nabi SAW. Kita dapat sedikit kemuliaan ini hanya kerana Sunnah Nabi SAW.

Oleh itu pujuk rayu manusia dgn kasih syg. Ya ALLAH ampun dosa kami semua & jadikan hidup kami sehingga akhir hayat kami spt Sahabat. Semoga ALLAH bagi kita faham
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Monday, July 16, 2012

Kelebihan Puasa Secara Umum

Kelebihan atau fadhilat puasa secara umum - sama ada yang wajib atau yang sunat - diterangkan dalam hadith yang berikut:


2- عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّهُ قَالَ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ لَهُ إِلَّا الصِّيَامَ هُوَ لِي وَأَنَا أَجْزِي بِهِ. (رواه مسلم)

2- Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Aku ada mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda: "Allah Azza wa Jalla berfirman maksudnya: "Segala amal bakti anak Adam adalah untuknya, kecuali amalan puasa, (maka) ia adalah untuk-Ku dan Akulah yang membalasnya (dengan balasan yang sebaik-baiknya) .."(1)
(Hadith Sahih - Riwayat Muslim)

Oleh kerana amalan puasa (yang wajib dan yang sunat) itu dikerjakan secara tertutup antara seseorang dengan Tuhannya berdasarkan ikhlas semata-mata - berbanding dengan amal-amal bakti yang lain yang dikerjakan secara terbuka, maka amalan puasa yang demikian amatlah besar pahalanya dan hanya Allah jua yang dapat menilai dan memberi balasan yang sepadan dengannya.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Sunday, July 15, 2012

Hukum Makan Dgn Tgn Kiri

Dari Abdullah bin 'Umar radhiallahu anhuma bahwa Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda

"Jika seseorang di antara kalian makan, maka hendaknya dia makan dengan tangan kanannya. Jika dia minum maka hendaknya juga minum dengan tangan kanannya. Karena setan makan dengan tangan kirinya dan minum dengan tangan kirinya pula." (HR. Muslim no. 3764)

Dari 'Umar bin Abi Salamah radhiallahu anhu dia berkata: Dulu aku adalah anak kecil yg berada di bawah pengasuhan Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam. Ketika makan, tanganku berpindah-pindah kesana kemari di atas piring. Maka beliau bersabda kepadaku:

"Wahai nak, sebutlah nama Allah, makanlah dengan tangan kananmu, dan makanlah yang ada di dekatmu." (HR. Al-Bukhari no. 5376 dan Muslim no. 2022)

Salamah bin Al-Akwa' radhiallahu anhu dia berkata:"Ada seorang laki yg makan di samping Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam dgn tgn kirinya. Maka Rasulullah bersabda, "Makanlah dengan tangan kananmu!" Dia menjawab, "Aku tidak boleh." Beliau bersabda, "Semoga kamu tidak boleh?" -padahal tak ada yg mencegah dia makan dgn tgn kanan kecuali karena sombong-. Setelah itu tgnnya tak blh dia angkat sampai ke mulutnya." (HR. Muslim no. 2021)

Penjelasan ringkas: Dalil di atas tegas tunjukkan haramnya makan dgn tgn kiri dari beberapa sisi:

1.Perintah makan dgn tgn kanan & hukum asal perintah adalah wajib. Bahkan dlm hadits riwayat Ahmad no. 16756 disebutkan bahwa Nabi shallallahu alaihi wasallam bersabda kepada seorg wanita: "Janganlah kamu makan dengan tangan kirimu, padahal Allah Tabaraka wa Ta'ala telah menciptakan tangan kanan untukmu."(Dinyatakan shahih oleh Al-Albani dalam Jilbab Al-Mar`ah Al-Muslimah no. 71)

2.Makan dgn tgn kiri menyerupai setan,  seorg muslim diharamkan utk menyerupai orang kafir, apalagi setan.

3.Nabi doakan kecelakaan kepada org yg makan dgn tgn kirinya. Seandainya hukumnya bukan haram, tidak mungkin beliau shallallahu alaihi wasallam mendoakan kecelakaan atasnya.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>

Malaikat memberi penghormatan kepada Mu’awiyah

Anas bin Malik R.A. berkata, "Sewaktu kami bersama Rasulullah S.A.W berada di Tabuk, maka terbitlah matahari yg mana cahayanya belum pernah terlihat spt itu sblmnya. Jauhnya cahaya itu dari Rasulullah dgn kota Madinah ialah sebulan perjalanan.

Maka dalam keadaan matahari yg redup itu, turunlah malaikat Jibrail ke bumi". Apabila melihat kedatangan Jibrail, maka Rasulullah pun bertanya, "Wahai Jibrail, kenapa matahari ini terbit dlm keadaan redup?"

Malaikat Jibrail menjawab, "Matahari hari ini nampak seperti redup adalah kerana terlampau byknya sayap para malaikat".

Rasulullah terkejut lalu bertanya, "Apa halnya maka terjadi yg sedemikian?" Kata Jibrail, "Ini adalah kerana Mu'awiyah meninggal dunia di Madinah, lalu Allah telah mengutuskan sebyk 70,000 malaikat supaya membaca selawat utk Mu'awiyah".

Rasulullah yg kehairanan bertanya lagi, "Apakah sebabnya?" Maka Jibrail pun menjawab, "Ini adalah kerana Mu'awiyah selalu byk membaca 'Qul huallahu Ahad' (surah Al-Ikhlas) pada waktu malam, siang, berjalan, berdiri, duduk, pergi & balik pada setiap keadaan".

Malaikat Jibrail menambah lagi, "Ya Rasulullah, mahukah kamu jika aku menggenggam bumi ini supaya bumi dpt membaca selawat utk Mu'awiyah?" Rasulullah berkata, "Ya Jibrail, teruskanlah".

Setelah mendapat perintah dari Rasulullah, maka malaikat Jibrail pun memukul kedua belah sayapnya pada bumi sehingga bumi menjadi sempit.

Kemudian diangkatnya sehingga Rasulullah dapat melihat di belakangnya diiringi oleh malaikat yg berbaris-baris. Setiap satu baris itu terdapat 70,000 para malaikat.

Setelah itu Rasulullah pun mengerjakan solat utk Mu'awiyah. Rasulullah bersabda, "Barang siapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka mayatnya tidak akan busuk di dalam kubur dan dia akan selamat dari kesempitan kubur. Para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian Siratul Mustaqim menuju ke syurga".
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Friday, July 13, 2012

ALLAH S.W.T MEMBERI PERHATIAN KHAS KEPADA HAMBANYA YANG SENTIASA MENGINGATINYA.

Sesungguhnya Allah s.w.t. telah berfirman "Aku bersama hambaku selagi dia mengingatiku dan kedua bibir mulutnya bergerak menyebutku" (Riwayat Ahmad melalui Abu Hurairah r.a.)

Allah S.W.T. bersama hambanya dimana sahaja mereka berada:
Hadid [4] ... Dia tetap bersama-sama kamu di mana sahaja kamu berada dan Allah Maha Melihat akan apa yang kamu kerjakan.

Tidak perlulah difikirkan bagaimana Allah S.W.T. bersama dengan hambanya kerana Allah tidak bertempat. Allah meliputi seluruh alam sepertimana ruh (nyawa) meliputi seluruh badan. Nyawa atau ruh bukan terletak dijantung, cuma sistemnya berada disitu.

Dalam hadith qudsi di atas Allah S.W.T. berfirman bahawa dia bersama hambanya selagi mereka berzikir kepadanya, ini bermaksud Allah S.W.T. memberikan perhatian yang khas kepada mereka.

Zikir pula terbahagi kepada dua jenis iaitu zikir secara senyap (dalam hati) dan zikir secara nyaring (melalui mulut).

Dalam ilmu tarikat pada permulaanya, guru akan mengajar muridnya berzikir secara nyaring. Apabila zikir itu sudah melekat dalam hatinya barulah mereka berzikir secara senyap.

Bahkan hati kita juga tidak dapat mengingati Allah kecuali dengan kehendaknya.

Dan (dalam pada itu) tiadalah mereka dapat beringat melainkan jika dikehendaki Allah; Dialah Tuhan yang berhak dipatuhi perintahNya dan Dialah jua yang berhak memberi keampunan (kepada orang-orang yang beriman dan taat). (Al-Muddaththir:56)

Sesiapa yang dibenci Allah akan dijadikan penyembah berhala dan kafir. Mereka ini langsung tidak dapat mengingati Allah.

Maidah [60] Katakanlah: Mahukah, aku khabarkan kepada kamu tentang yang lebih buruk balasannya di sisi Allah daripada yang demikian itu? Ialah orang-orang yang dilaknat oleh Allah dan dimurkaiNya dan orang-orang yang dijadikan di antara mereka sebagai kera dan babi dan penyembah Taghut. Mereka inilah yang lebih buruk kedudukannya dan yang lebih sesat dari jalan yang betul...
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>

Bersabar dan Bersyukurlah

Sahabat yg dimuliakan sekalian, majulah dlm menempuh ujian hidup ini kerana ada sesuatu yg manis sdg menunggu kita.

Ingatkan teman yg lain & ingatkan diri kita sendiri. Moga Allah S.W.T. memberi taufiq ke atas diri kita & dikurniakan kejayaan diatas amalan yg dilakukan.

Walaupun berat mata memandang, berat lagi bahu memikulnya, sesungguhnya Allah mengetahui tahap kesanggupan setiap hamba-hambanya.

"Ya Allah jangan Kau uji kami dangan ujian yang tidak tertanggung oleh kami, sesungguhnya kami hambaMu yang daif dan lemah."

"Tanpa keberanian, mimpi takkan bermakna."

"Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan. Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa sakit hati."
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Thursday, July 12, 2012

PANDUAN PEMAKANAN UNTUK IBU MENGANDUNG PADA BULAN RAMADHAN

PANDUAN PEMAKANAN UNTUK IBU MENGANDUNG PADA BULAN RAMADHAN

Seseorang itu tidak seharusnya menjadikan kehamilan sebagai alasan untuk makan secara berlebihan terutamanya semasa bulan Ramadan. Piramid makanan boleh dijadikan panduan bagi mendapatkan pemakanan yang berzat dan seimbang.

Pengambilan makanan dari pelbagai jenis makanan dan juga kuantitinya amat penting. Agar ketahanan tubuh cukup kuat, ibu harus mengutamakan makanan yang mempunyai nilai kalori dan protein yang tinggi seperti daging. Ia juga menyebabkan perut lambat berasa lapar.

Bagaimanapun, tuntutan pertambahan kalori tidaklah setinggi tuntutan nutrien lain. Elakkan pengambilan karbohidrat dan gula kerana ia hanya menambah kalori. Serat dan sayur-sayuran jangan pula dilupakan.

Banyakkan minum air dan susu untuk memenuhi tuntutan harian sebanyak dua hingga tiga liter sehari. Jika tidak mampu, minum air kosong sahaja, bolehlah dicampur jus, sirap dan sebagainya.

Minumlah air sepanjang malam dan sekiranya ibu-ibu hamil kerap membuang air kecil, ia petanda baik yang menunjukkan bahawa, seseorang itu tidak mengalami dehidrasi.

Air amat diperlukan oleh bayi dalam membentuk air mentuban. Biasanya seseorang wanita hamil memerlukan lebih kurang dua liter air sehari.

Oleh itu, bagi memastikan bekalan air yang mencukupi untuk tubuh, anda seharusnya meminum air dengan kerap selepas waktu berbuka puasa. Minumlah segelas susu setiap kali bersahur.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Wednesday, July 11, 2012

Wanita Muslimah

Memang benar zaman sekarang sudah TIDAK ADA WANITA SOLEHAH yang setegar Khadijah, selembut Aisyah dan seteguh Siti Fatimah kerana mereka adalah orang-orang TERPILIH oleh Allah Swt dan DIJANJIKAN SYURGA...

Namun, zaman sekarang masih ada WANITA AKHIR ZAMAN yang ingin BELAJAR DAN BERUSAHA menjadi wanita SOLEHAH yang setegar Khadijah, selembut Aisyah dan seteguh Siti Fatimah dengan menjadikan mereka sebagai TAULADAN...

---

Wanita solehah tidak boleh sembarangan mencintai lelaki. Lelaki yang paling wajar dicintai oleh wanita solehah ialah Nabi Muhammad SAW. Ini kerana Nabi Muhammad SAW adalah pembela nasib kaum wanita. Baginda telah mengangkat martabat kaum wanita daripada diperlakukan dengan kehinaan pada zaman jahiliyah, khususnya oleh kaum lelaki.

Ajaran yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW juga berjaya menyempurnakan budi pekerti kaum lelaki.

Ini membawa keuntungan kepada kaum wanita kerana mereka mendapat kebebasan dalam kawalan dan perlindungan keselamatan oleh kaum lelaki. Iaitu dengan mengikuti ajaran Nabi Muhammad SAW menjadikan bapa atau suami mereka berbuat baik dan bertanggungjawab ke atas keluarganya.

Demikian juga dengan kedatangan Rasulullah SAW telah menjadikan anak-anak tidak lupa untuk berbakti kepada ibu mereka, cthnya seperti Uwais Al-Qarni.

Salah satu tanda kasih Baginda SAW terhadap kaum wanita ialah dengan berpesan kepada kaum lelaki agar berbuat baik kepada wanita, khususnya ahli keluarga mereka.

Rasulullah SAW sendiri menjadikan diri dan keluarga baginda suri teladan kepada kaum lelaki untuk bagaimana berbuat baik dan memuliakan kaum wanita.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>

"Kun" - Jadilah

Bila Allah berkehendak untuk mengadakan atau menciptakan sesuatu, Allah hanya mengucapkan satu perkataan yang bersifat perintah, iaitu 'kun', yang ertinya 'jadilah'. Dengan mengucapkan kata kata 'kun' itu, maka tercipta apa yang dikehendaki Allah.

Dengan cara begitu, maka terciptalah bumi dengan lautan dan daratannya, bergunung ganang dan jurang, lengkap dengan tumbuh tumbuhan dan segala jenis haiwannya.

Terciptalah matahari dengan cahayanya yang terang benderang, bulan dengan sinarnya yang berkemilauan, dan bintang bintang dengan cahayanya yang gemerlapan. Semuanya beredar diangkasaraya dengan peredaran yang teratur, menurut sunnah (penetapan) Ilahi yang mencipta dan mengaturnya, tanpa cacat celanya.

Kemudian diciptakan Allah pula para Malaikat yang selalu patuh menjalankan segala perintah Allah yang menciptanya, mengerjakan ibadat dan tugas masing masing yang sudah ditetapkan Allah bagi mereka. Diantara mereka ada yang menjadi penjaga bumi, penjaga langit, menurunkan hujan, dan ada pula yang menjadi Pesuruh Allah, sebagai perantara antara Allah dengan makhlukNya. Dalam menjalankan berbagai tugas itu, mereka selalu bertasbih mensucikan Allah.

Setiap sesuatu yang kita lihat sekarang ini dahulunya belumlah ada, dahulu tidak ada manusia dan binatang, tidak ada tumbuh tumbuhan, tidak ada bumi matahari, bulan dan bintang. Dengan kudrat dan iradatNya Allah lalu menciptakan segala apa yang ada dan kita lihat sekarang ini.

Diciptakan Allah langit dan bumi dan apa yang terdapat antara keduanya didalam waktu enam hari. Hari yang bukan bererti siang dan malam seperti yang lazim kita pergunakan sekarang ini. tetapi had yang bererti proses pertumbuhan atau masa, yang lamanya mungkin beribu ribu atau berjuta juta tahun lamanya
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Tuesday, July 10, 2012

BerDoa Lah kepada Tuhan Mu

Salman al-Farisi meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda maksudnya : "Tidak ada yang dapat mengubah takdir selain doa, dan tidak ada yang dapat memanjangkan umur melainkan memperbanyakan amal kebajikan". (Riwayat Tirmizi)

Huraian:

Doa adlh permohonan / pengucapan seorang hamba dilakukan secara langsung dgn Allah SWT & setiap rintihan yg dimohon akan didgr Allah. Allah SWT tak suka kepada umatnya yg tak pernah memanjatkan doa kepada-Nya.

Firman Allah SWT dalam surah al-A'raaf ayat 55-56: Maksudnya: "Berdoalah kepada Tuhan kamu dengan merendah diri dan perlahan-lahan. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang melampaui batas. Dan janganlah kamu berbuat kerosakan di bumi sesudah Allah menyediakan kebaikan padanya, dan berdoalah kepada-Nya dengan perasaan bimbang dan penuh pengharapan. Sesungguhnya rahmat Allah itu dekat kepada orang yang berbuat baik."

Berdasarkan peringatan Rasulullah SAW ini, ternyata kepada kita bahawa pengaruh doa itu amat hebat hingga mampu mengubah takdir Allah & alangkah hebatnya pengaruh amal kebajikan kerana ia dpt memanjangkan umur seseorang. Di saat manusia tak dapat lagi berbuat apa-apa, slps habis daya usaha & tiada sesiapa lagi yg mampu memberi bantuan yg diperlukan, ketika itu manusia akan sedar bahawa sesungguhnya kehidupan manusia tak dapat dipisahkan drpd Allah SWT.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Sunday, July 8, 2012

Mencintai Isteri Cara Rasulullah

Mencintai Isteri Cara Rasulullah

Rasulullah SAW sangat mencintai dan lembut pada isteri-isterinya. Berikut adalah contoh sikap luar biasa baginda yang harus diteladani oleh setiap suami:

1. Rasulullah SAW tidak pernah menyusahkan isterinya.

Jika pakaiannya koyak, Rasulullah SAW menampalnya sendiri tanpa menyuruh isterinya.

Rasulullah SAW selalu bertanggung jawab mencari nafkah untuk keluarganya. Contoh: Rasulullah SAW memerah sendiri susu kambing untuk keperluan keluarga maupun untuk dijual.

2. Rasulullah SAW tidak segan membantu isterinya di dapur.

Contoh: Setiap kali pulang ke rumah, bila dilihat tiada makanan yang sudah siap dimasak untuk dimakan, sambil tersenyum Rasulullah SAW menyingsingkan lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur.

Rasulullah SAW sering memanggil isterinya dengan panggilan mesra. Contoh: Aisyah r.a. dipanggil dengan panggilan Khumaira (yang kemerah-merahan) oleh beliau.

3. Rasulullah SAW tidak pernah mendesak isterinya menyediakan makanan.

Contoh: suatu ketika, Rasulullah SAW pulang pada waktu pagi. Beliau pasti sangat lapar saat itu. Tetapi dilihatnya tidak ada apapun untuk sarapan, bahkan yang mentah pun tidak ada kerana Sayidatina 'Aisyah belum ke pasar. Maka baginda bertanya, "Belum ada sarapan ya Khumaira?"

Aisyah menjawab dengan agak serba salah, "Belum ada apa-apa wahai Rasulullah."

Rasulullah SAW lantas berkata, "Jika begitu aku puasa saja hari ini." tanpa sedikit pun tergambar raut kesal di muka beliau.

4. Rasulullah SAW sangat marah ketika melihat seorang suami sedang memukul isterinya.

Contoh: suatu saat beliau melihat seseorang memukul isterinya. Baginda menegur, "Mengapa engkau memukul isterimu?"

Orang itu menjawab, "Isteriku sangat keras kepala! Sudah diberi nasihat dia tetap berdegil juga, jadi aku pukul dia."

Rasulullah SAW berkata lagi, "Aku tidak menanyakan alasanmu, aku bertanya mengapa engkau memukul teman tidurmu dan ibu dari anak-anakmu?"

5. Rasulullah SAW tetap lembut dan santun kepada isteri.

Rasulullah selalu memperlakukan isterinya sangat istimewa sekalipun baginda adalah pemimpin umat Islam tertinggi, bahkan saat itu adalah pemimpin terbesar di dunia.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Sunday, July 1, 2012

Kewajipan Menuntut Ilmu

KEWAJIPAN MENUNTUT ILMU

"Wahai orang-orang yang beriman! apabila diminta kepada kamu memberi lapang dari tempat duduk kamu (untuk orang lain) maka lapangkanlah seboleh-bolehnya supaya ALLAH SWT melapangkan (segala halnya) untuk kamu.

dan apabila diminta kamu bangun maka bangunlah, supaya ALLAH SWT meninggikan darjat orang-orang yang beriman diantara kamu,dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan agama

(dari kalangan kamu)-beberapa darjat. dan (ingatlah), ALLAH SWT Maha Mendalam Pengetahuan-Nya tentang apa yang kamu lakukan."
(surah al-Mujadalah:11)

huraian

menuntut ilmu merupakan satu tuntutan syarak kepada setiap umat islam. ia menjadi pra-syarat untuk melahirkan manusia yang bertamadun.

ia juga boleh dijadikan ukuran ketinggian kepada sesuatu bangsa. orang yang berilmu akan di angkat darjatnya oleh ALLAH kerana kemuliaan manusia diukur melalui ilmu yang ada pada dirinya.

seseorang yang memiliki ilmu hendaklah memiliki amanah. kerana tanpa sifat amanah ilmu yang dimilikinya boleh memusnahkan dirinya atau orang lain.

ilmu yang dimiliki itu hendaklah diamalkan serta disebarkan untuk manfaat kehidupan manusia lain di dunia ini.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>

ALLAH MAHA PEMAAF DAN PENGAMPUN

ALLAH MAHA PEMAAF DAN PENGAMPUN

Daripada Anas bin Malik Radhiallahu 'anhu telah berkata : Aku mendengar Rassulullah S.A.W bersabda : Sesungguhnya Allah berfirman (maksud) : Wahai anak Adam! Apabila engkau memohon dan mengharapkan pertolonganKu maka Aku akan mengampunimu dan Aku tidak menganggap bahawa ia suatu yang bebanan.

Wahai anak Adam! Sekalipun dosa kamu seperti awan meliputi langit kemudian kamu memohon keampunanKu, nescaya Aku akan mengampuninya.

Wahai anak Adam! Jika kamu menemuiku(selepas mati) dengan kesalahan sebesar bumi, kemudiannya kamu menemuiKu dalam keadaan tidak syirik kepadaKu dengan sesuatu nescaya Aku akan datang kepadamu dengan pengampunan terhadap dosa sebesar bumi itu.

- Riwayat imam Tarmizi dan kata beliau ia adalah hadis Hasan Sohih -

---------------------------------------

Wahai pemuda pemudi, sedarlah diri
Tuhan Arasy sedang melihatmu
Tahukah kamu, apakah balasan pada orang yang selalu buat dosa dan maksiat?

Neraka Sa'ir mengaum memanggil dengan suara yang penuh dahsyat
Menerkam marah penuh murka ubun-ubun manusia yang berbuat jahat
Buatlah maksiat semahu-mahu... nanti badanmu api menjilat.

Dengarlah nasihatku, maksiat jangan didekat

Ingatlah kesalahan-kesalahanmu yang sudah banyak kau buat

Jiwamu telah tergadai jika engkau tidak segera bertaubat.

- Syair Imam Hassan al-Basri
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Saturday, June 30, 2012

Aurat Wanita

Batas Aurat Wanita Di Rumah

Rasulullah s.a.w bersabda:

Telah berkata Aisyah r.a: " Sesungguhnya, Asma' binti Abu Bakar menemui Nabi s.a.w dengan memakai busana yang nipis, " Maka Nabi berpaling daripadanya dan bersabda,

"Wahai Asma', sesungguhnya apabila wanita itu telah baligh (sudah haid) tidak boleh dilihat daripadanya kecuali ini dan ini, sambil mengisyaratkan kepada muka dan tapak tangannya."

" Perempuan itu apabila telah cukup umurnya tidak boleh dilihat daripadanya kecuali muka dan tapak tangannya hingga pergelangan,"

Aurat Kaum Wanita Di Rumah
Aurat yang boleh diperlihatkan di hadapan keluarga yang mahram

1. Suami
2. Ayah
3. Ayah suami - mertua
4. Anak kandung
5. Anak suami - anak tiri.
6. Saudara kandung - adik beradik
7. Wanita-wanita islam
8. Hamba-hamba yang dimiliki
9. Anak-anak saudara kandung
10. Pelayan yang sudah tua dan tidak memiliki lagi nafsu syahwat terhadap wanita.
11. Anak laki-laki yang belum mengerti tentang aurat wanita.

Di depan selain mahram

Aurat wanita yang di dalam rumah dan di hadapan saudara atau orang yang bukan mahram sama dengan aurat wanita di luar rumah, ertinya wajib ditutup.


Aurat Wanita di luar rumah

Wanita islam apabila hendak keluar rumah diwajibkan menutup seluruh tubunya dan tidak menampakkan kecantikan dirinya kecuali muka dan kedua tapak tangannya. Sedangkan anggota tubuh yang lain adalah merupakan aurat yang harus disimpan dan ditutup.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Friday, June 29, 2012

Ijab Qobul

Erti dari Ijab Qobul :

''Aku terima nikahnya si dia binti ayah si dia dengan Mas Kawinnya ''

Singkat, padat dan jelas. Tapi tahukan makna "perjanjian/ikrar'' tersebut ?

''Maka aku tanggung dosa2nya si dia dari ayah dan ibunya, dosa apa saja yang telah dia lakukan, dari tidak menutup aurat hingga ia meninggalkan solat. Semua yang berhubungan dengan si dia, aku tanggung dan bukan lagi orang tuanya... Yang menanggung, serta akan aku tanggung semua dosa calon anak-anakku''.

Jika aku GAGAL?

''Maka aku adalah suami yang fasik, ingkar dan aku rela masuk neraka, aku rela malaikat menyeksaku hingga hancur tubuhku''.
(HR. Muslim)

Duhai para isteri-

Begitu beratnya pengorbanan suamimu terhadapmu, kerana saat di Ijab terucap, ArsyNya bergoncang kerana beratnya perjanjian yang di buat olehnya di depan Allah, dengan di saksikan para malaikat dan manusia, maka andai saja kau menghisap darah dan nanah dari hidung suamimu, maka itupun belum cukup untuk menebus semua pengorbanan suami terhadapmu.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>

10 Sikap Dicela Allah

10 sikap dicela Allah

SYEIKH Abdul Kadir Abdul Mutalib dlm tasauf Penawar Bagi Hati jelaskan 10 celaan Allah kepada manusia akibat kelakuan manusia  ketika menempuh kehidupan harian.

10 celaan sikap lazim manusia iaitu:

1. Gelojoh makan

Seorang kuat & tak sopan tika makan. Sikap ini bermaksud terlalu kenyang, sediakan makanan berlebihan & bawa kepada pembaziran.

2. Banyak bercakap

Allah mencela manusia bercakap  sia-sia, fitnah, umpat keji & mengata kerana semua ini menjurus kepada permusuhan manusia.

3. Suka marah

Kemarahan buat seorang itu bertindak di luar batas manusia. Perbuatan marah diikuti maki hamun, herdik & kelahi yg akibatkan kecederaan/ pembunuhan.

4. Hasad dengki

Seorang pedengki sanggup buat apa saja kejahatan/ jenayah. Perbuatan tipu & musnah hidup org lain adalah sifat lahir dari dengki. Rasulullah sabda: 'Dengki itu memakan segala kebaikan'
(riwayat Muslim).

5. Kedekut

Rezeki Allah kurnia lebih suka disimpan hingga timbun banyaknya. Sifat ini menghijab (menutup) seorang dari belanja 1/2 dari harta ke jalan kebaikan termasuk derma, buat kebajikan ke jalan Allah & bantu org memerlukan.

6. Bermegah

Termasuk sikap suka status/ jawatan, gelaran & terima sanjungan.

7. Cinta dunia

Terlalu hamba diri kepada perkara duniawi hingga lupa tuntutan ukhrawi. Rasulullah bersabda: "Bekerjalah kamu di dunia seolah-olah kamu akan hidup seribu tahun, dan beramallah kamu untuk
akhirat seolah-olah kamu akan mati esok hari."
(riwayat Bukhari dan Muslim).

8. Ego atau sombong

Seorang rasa dirinya punyai kelebihan dalam byk perkara dari orang lain hingga lupa bahawa hanya Allah saja yg bersifat maha besar.

9. Ujub & suka bangga diri

Perbuatan megah dan sombong dengan kelebihan & kepandaian yg dikurniakan Allah. Rasa bersyukur tidak ada lagi dalam diri kerana telah diselaputi perasaan ego.

10. Gemarkan pujian atau riak

Manusia jenis ini suka meminta dipuji dlm setiap perkara yg dilakukan. Sikap baiknya, jasa & bakti mahu dikenang sampai bila-bila.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Thursday, June 28, 2012

Jumaat

Abu Hurairah Radhiyalahu 'anhu meriwayatkan, bahawa Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.
خَيْرُ يَوْمٍ طَلَعَتْ عَلَيْهِ الشَّمْسُ يَوْمُ الْجُمُعَةِ، فِيْهِ خُلِقَ آدَمُ، وَفِيْهِ أُدْخِلَ الْجَنَّةَ، وَفِيْهِ أُخْرِجَ مِنْهَا، وَلاَ تَقَوْمُ السَّاعَةُ إِلاَّ فِي يَوْمِ الْجُمُعَة .

"Sebaik-baik hari yang matahari terbit padanya adalah hari Jum’at; pada hari ini Adam as diciptakan, pada hari ini (Adam Alaihissalam) dimasukkan ke dalam syurga, dan pada hari ini pula ia dikeluarkan dari syurga. Dan tidaklah kiamat akan terjadi kecuali pada hari ini.[HR Muslim, no. 854]

Dalam riwayat Aus bin Aus Radhiyallahu 'anhu dengan lafal:
إِنَّ مِنْ أَفْضَلِ أَيَّامِكُمْ يَوْمُ الْجُمُعَةِ، فِيْهِ خُلِقَ آدَمُ، وَفِيْهِ قُبِضَ، وَفِيْهِ النَّفْخَةُ، وَفِيْهِ الصَّعِقَةُ .......
"Sesungguhnya seutama-utama hari kalian adalah hari Jum’at ; pada hari ini Adam Alaihissalam diciptakan, pada hari ini pula ia dimatikan, pada hari ini ditiupkan sangkakala (tanda kiamat),dan pada hari ini pula hari kebangkitan

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>

Taubat: Hadiah Yang Paling Terindah

Salah satu saat yang PALING INDAH dalam hidup kita adalah saat
kita "BERTAUBAT" dan salah satu HADIAH YANG PALING TERINDAH dalam hidup kita adalah ketika "TAUBAT ITU DITERIMA" oleh Allah...

p/s : Sungguh MATI itu bila-bila masa sahaja... MALAIKAT MAUT
menjalankan tugasnya TANPA LEWAT SESAAT pun, bertaubatlah dan
kembalilah pada jalan Allah sebelum ia datang... setiap kecelakaan yang
menimpa kita itu adalah TANDA KASIH SAYANG Allah terhadap kita dan
ingin MENEGUR kita bahawa KEMATIAN itu suatu yang pasti

Bila PINTU TAUBAT sudah DITUTUP, RAYUAN adalah sia-sia

---------------------------


Saat Allah s.w.t mencintai seseorang, tempat pertama menerima sentuhan cinta itu ialah hati mereka. Di situlah Allah lenyapkan segala rasa putus asa dan kesedihan akibat dosa mereka kemudian
diganti dengan harapan dan keinginan untuk berubah menjadi insan
bersih.

Hati kita seeloknya selalu berbisik: "Aku tahu bila Allah mencintaiku, iaitu saat aku membenci segala kejahatanku."

Tanda Allah mencintai seorang hamba ialah apabila dilapangkan dadanya
menerima ilmu yang menjadi petunjuk ke jalan benar.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>

Dijamin Masuk Syurga

Dijamin Masuk Syurga

Diriwayatkan dalam sebuah hadis bahawa terdapat tujuh golongan manusia yang dijamin masuk syurga dan akan dilindungi Allah di saat tidak ada lagi pelindung selain Dia, iaitu:

a.  Pemimpin yang adil.

b.  Seorang pemuda yang hidupnya selalu beribadah kepada Allah.

c.  Laki-laki yang hatinya terikat dengan masjid.

d.  Dua orang yang saling menyayangi kerana Allah. Bertemu kerana  Allah dan berpisah kerana Allah.

e.  Seorang laki-laki yang apabila dirayu oleh wanita cantik, berkedudukan dan kaya, ia berkata: "Tidak ... saya takut kepada Allah."

f.  Laki-laki yang bersedekah dengan rahsia, sehingga tangan kirinya tidak mengetahui yang dikeluarkan oleh tangan kanannya.

g.  Laki-laki yang berzikir kepada Allah secara sembunyi, air matanya berlinang kerana takut kepada Allah.

-------------------

Di Dalam Syurga , Ada 4 Wanita yg akan menjadi Ketua Didalam Syurga ..

1.Siti Fatimah Binti Rasulullah
- Mewakili Anak-anak yang Taat Pada IbuBapa

2.Maryam Binti Alimran
- Mewakili Perempuan-perempuan yg tiada suami, janda dan yg kematian suami

3.Asiah, Isteri Firaun
- Mewakili Perempuan-perempuan, Isteri-Isteri yang didera oleh Suami
yang jahat

4.Khadijah Binti Khualid
- Mewakili Isteri-Isteri yang taat Kepada Suami
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Wednesday, June 27, 2012

Musibah

"Ketahuilah, Allah sentiasa menguji kita semua untuk melihat kita adakah kita benar2 ikhlas pada-Nya di samping itu dapat melihat siapakah yang paling baik amalannya di sisi Allah.

Maka jalannya di antaranya adalah musibah, ramai orang mengeluh, bersedih dengan ujian dan musibah yang di timpakan kepadanya, Wahai jiwa yang bersedih,

tidakkah kamu mahu menjadi orang yang terbaik di sisi Allah, tidakkah kamu mahu menjadi hamba yang diterima oleh-Nya.

Renungkan : Kita umpamakan buah kelapa, untuk mendapat sesuatu yang baik daripada kelapa tersebut, kelapa itu mesti dipetik kemudian jatuh ke tanah, kemudian di kupas kulitnya, kemudian dibelah tempurungnya kemudian dimesin isinya kemudian diperah isinya untuk menjadi santan kemudian di masak sehinggalah menjadi hidangan makanan.

begitulah gambarannya kita akan sentiasa diuji oleh Allah, ketika datang ujian ingatlah kepada Allah kerana Dialah yang mendatangkan ujian dan Dialah yang menghilangkannya."
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>

APA YANG PATUT DIMALUKAN ??

APA YANG PATUT DIMALUKAN ??

◆ Malu kerana berbaju kurung,bertudung & berpakaian muslimah,
◆ Atau malu berpakaian skirt pendek,dress seksi & tidak menutup aurat?

◆ Malu kerana tiada kekasih,
◆ Atau malu ke hulu kehilir dengan yang tidak halal untukmu?

◆ Malu kerana dikatakan alim,
◆ Atau malu kerana dikatakan teruk?

◆ Malu kerana dikatakan kuno disebabkan mengikut syariat Islam,
◆ Atau malu kerana dikatakan lupa agama Allah?

◆ Malu kerana menasihati ke arah kebaikan,
◆ Atau malu mengajak kearah kemungkaran?

◆ Malu kerana melakukan apa yang manusia tidak suka,
◆ Atau malu melakukan apa yang Allah tidak suka?

P/S: MALU itu perlu..tetapi letakkan malu itu DITEMPAT YANG SEBENARNYA..
Malulah di hadapan Allah andai kita TIDAK MELAKSANAKAN apa yang diperintahnya, sedangkan kita MENIKMATI segala pemberianNya..
Jadilah kita hambaNya yang tahu BERSYUKUR,
InsyaAllah..♥

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>

Biodata Iblis

Biodata iblis

Nama : IBLIS LAKNATULLAH.

Nama glamour : hantu, syaitan dll

Kelahiran : Bermula dari keengganannya sujud kepada Nabi Adam a.s

Status: Fasik kelas pertama

Agama : Kufur

Tmpt Tinggal : Hati yg lalai

Alamat Tetap : Neraka jahanam

Kawasan : Penjuru yg dlmnya tiada usaha utk ingat Allah

Arah perjalanan : Tiada haluan

Isteri : Wanita yg tak tutup aurat, tak taati Allah, Rasul & suaminya

Kaum kerabat : Gol yg tentang & musuhi Allah

Modal pusingan : Angan kosong & tipu daya

Tempat pertemuan : Konsert, Pasar & tmpt jual beli

Musuh ketat : Org Islam beriman & bertakwa

Sahabat karib : Anak Adam

Motto kerja : 'Hipokrasi asas akhlak'

Hobi : Lalaikan org dari ingat Allah, goda lalu sesatkannya

Cita cita : Semua makhluk muka bumi jadi kafir

Sukan (tak digemari) : Acara Langkah seribu (Semasa Malaikat Maut ingin mencabut nyawa)

Kelemahan diri : Bila Manusia membaca istighfar

Mentor yg dikagumi : Manusia yang punyai kelebihan lebih dari dirinya

Logo : Sebarang tatu

Pejabat operasi : Tandas, bilik air, tmpt bernajis & kotor serta tempat maksiat

Rakan kongsi : Gol munafik serta syaitan-syaitan dari kalangan jin & manusia

Sumber pendapatan : Harta yg diperoleh dgn haram & riba

Jenis perkhidmatan : Galakkan manusia kerjakan kemungkaran & derhaka terhadap Allah SWT

Tempoh perkhidmatan : Hingga hari khiamat

Matlamat Sebenar : Bawa Anak cucu Adam bersama ke Neraka Jahanam

Teman sejawat : Orang yg diamkan dirinya dari nyatakan kebenaran

Ganjaran : Dosa kecil/besar & kemurkaan Allah

Pembantu setia : Orang yang suka umpat, caci, maki hamun, hasut, dengki dan dendam

Peristiwa yg tak dapat dilupakan : Semasa Allah menjadikan Nabi Adam a.s

Kenangan manis : Di waktu manusia diambang sakratulmaut, mati dlm kafir

Kenangan pahit : Manusia yg digodanya mati dlm iman

Makanan digemari : Daging org mati, segala najis & kotoran

Minuman digemari : Semua minuman yg memabukkan

Paling ditakuti : Mukmin yg bertakwa

Paling dibenci : Org yg sentiasa berzikir & ingat Allah

Alat perangkap : Wanita cantik dan sebagainya

Saat ajal : Bila tiba waktu yg ditentukan Allah di hari kiamat kelak

Paling membosankan : Bila tiada lagi manusia yg mahu mengikuti kemahuannya

Tugas paling meletihkan : Ganggu manusia kearah kebaikkan kerana Allah Taala

Tugas paling disukai. Ajak lakukan Homoseks, lesbian & zina

Janji kepada manusia : Janji  kosong, angan dan tipu daya

Buatnya gembira : Manusia yg mengikut jejak langkahnya

Saat dukacita : Manusia yg mempunyai cita utk taubat

Buatnya menangis : Bila Manusia yg disayanginya sujud kepada Allah SWT.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>

Doa Memohon agar Menghilangkan Keresahan Hati

.السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


InsyaALLAH kita sama sama aminkan doa ini dan memohon agar menghilangkan keresahan dihati kita dan terhindar dari kesulitan dan penderitaan,


-بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَّى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَ عَلَّى اَلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ


"Inna tawakaltu 'alal hayyil ladzi ia yamutu wa ia hawla quwwata illa billahil 'aliyyil 'azhimi."


Sesungguhnya aku berserah diri kepada yang Maha Hidup yang takkan pernah mati. Tiada daya upaya dan kekuatan
kecuali dengan Allah yang Maha Tinggi dan Maha Agung."

-----------------------------

"Bismillahi 'ala fasi wamali wadini. Allahumma radhdhini biqadha-ika
wabarikli fima quddirali hatta ia uhibba ta'jila ma akh-kharta wa ta'khira ma'ajjalta."

Dengan nama Allah atas diriku, hartaku, dan agamaku. Ya Allah berilah aku rasa ridha terhadap putusanMu dan
berkatilah segala apa yang Engkau berikan kepadaku, sehingga aku tidak
suka mempercepat apa yang Engkau lambatkan dan memperlambat apa yang
Engkau cepatkan."


‫رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أَنتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

"Ya Rabb kami , terimalah (amal) dari kami , sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mendengar Lagi Maha Mengetahui ."

وَتُبْ عَلَيْنَا إِنَّكَ أَنتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ

Dan terimalah taubat kami , Sesungguhnya Engkaulah Maha penerima Taubat lagi Maha Penyanyang".


Ya Allah kabulkanlah doa kami hambaMU yang hina ini


، والصلاة والسلام على رسول الله، وعلى آله وصحبه ومن
والاه


آمِيّنْ آمِيّنْ  آمِّيْنَ يَا رَبَّ الْعَالَمِيْنَ
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Tuesday, June 26, 2012

Hauqalah "La Hawla Wala Quwwata Illa Billah"

Hauqalah "La Hawla Wala Quwwata Illa Billah"

Rasulullah SAW bersabda : "Siapa yang mengucapkan La Haula Wala Quwwata illa billahi, maka ia akan menjadi ubat kepada 99 penyakit. Yang paling ringan adalah kebimbangan". (Hadis Riwayat Tabrani)

Ucapan itu dinama Hauqalah. Apabila  ditimpa suatu yg kita tak sukai, banyakkan sebut hauqalah. Imam a-Nawawi berkata: "La haula wa la quwwata illa billah", itulah kalimah yang diguna untuk menyerah diri & nyatakan bahawa kita tak punyai hak utk miliki sesuatu urusan. Ia kalimah yang menyatakan bahawa seseorang hamba tiada punyai upaya untuk menolak sesuatu kejahatan (kemudaratan) & tiada punyai daya kekuatan untuk datangkan kebaikan kepada dirinya melainkan dengan kudrat iradat Allah SWT juga.

Dalam sebuah hadis menyebut daripada Abu Zar, beliau berkata: "Aku berjalan di belakang Rasulullah SAW, lalu Baginda berkata kepadaku: "Wahai Abu Zar, mahukah aku tunjukkan kepada kamu satu perbendaharaan daripada beberapa perbendaharaan syurga? Aku berkata: Mahu ya Rasulullah. Baginda bersabda: "La Haula wala Quwwata illa billah."

Juga hadis daripada Abu Musa, beliau berkata: "Rasulullah SAW bersabda kepadaku: "Mahukah aku tunjukkan salah satu perbendaharaan dari perbendaharaan syurga? Saya menjawab: "Mahu ya Rasulullah. Kemudian Baginda bersabda: La haula wala quwwata illa billah."

Daripada Ibnu Mas'ud beliau berkata: "Rasulullah SAW bersabda: Wahai Muaz, adakah kamu tahu tafsir (maksud) La haula wala quwwata illa billah? Muaz menjawab: Allah dan rasul-Nya lebih mengetahui. Rasulullah SAW bersabda: La haula (tiada daya) dari menghindari maksiat kepada Allah melainkan dengan kekuatan Allah, wala quwwata (tiada kekuatan) atas mentaati Allah melainkan dengan pertolongan Allah SWT. Kemudian Rasulullah SAW menepuk bahu Muaz dan Baginda bersabda: "Demikianlah yang diberitahu oleh kekasihku Jibril daripada Tuhan."

Bila kita banyak sebut Allah SWT / zikir mengingati-Nya sebanyaknya, ia mampu jadi penyembuh, tetapi sekiranya kita byk ingat kepada manusia ia blh jadi penyakit.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>

Hubungan antara Suami dan Isteri

Memberikan perhatian kepada isteri bukan berarti memanjakan mereka namun memberi sesuatu yang memang haknya.
Dengan kata lain, isteri ingin didengarkan,
dimengerti, dan diperhatikan agar merasa bahawa keberadaannya di dalam rumah tangga bukan sekedar pelengkap.

Hubungan antara suami dan isteri merupakan hubungan persahabatan dengan landasan keimanan.

Oleh karenanya perhatian dan kasih sayang adalah hak mereka yang harus diberikan dengan ketulusan dan dalam kesadaran, bukan sekadar keharusan apalagi keterpaksaan.

"...Dan bergaullah dengan mereka secara patut. Kemudian bila kamu tidak menyukai mereka (maka bersabarlah), karena mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak."
(QS.An-Nisa : 19).
   

Saudaraku,

bersikap romantis terhadap isteri bukanlah sebuah kelemahan tapi sebuah amal sholeh dalam menunaikan perintah Allah dan Rasul-Nya."

"Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya adalah yang paling baik akhlaqnya. Dan yang terbaik di antara kamu adalah yang paling baik terhadap istrinya."(HR.At-Tirmidzi).

Para suami seringkali lupa menunjukkan perasaan cinta kepada isteri. Mereka berpikir bahwa cinta tak mesti harus diucapkan karena cukup disimpan dalam hati saja. Padahal sesungguhnya kaum isteri sangat senang jika suami mengungkapkan rasa cinta secara terbuka.

Rasulullah pun mengajarkan kepada para suami untuk selalu menunjukkan rasa cinta kepada isterinya. Baginda memanggil Aisyah denggan sebutan Humaira (yang pipinya kemerahan merahan).

Baginda juga sering mengajak isterinya untuk bermain-main seperti berlumba lari untuk menciptakan kemesraan.

Rasulullah senantiasa mengajak para isterinya untuk mendekatkan diri kepada Allah namun baginda juga memperhatikan   keinginan mereka akan hiburan dan kesenangan.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
Read More >>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...